Трябва да изискаме съвместно разследване на безпрецедентен случай на границата ни,

...
Трябва да изискаме съвместно разследване на безпрецедентен случай на границата ни,
Коментари Харесай

Румен Радев: МВнР да привика турския посланик

Трябва да пожелаеме взаимно следствие на безпрецедентен случай на границата ни, съобщи президентът

" Това е невиждан случай, доколкото досега е известно - от територия на друга страна да се стреля по наш служител на реда. Очаквам Външно министерство да извика турския дипломат и да пожелаеме взаимно следствие. "

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Египет във връзка трагичния случай от тази нощ, когато граничен служител на реда почина, откакто бе прострелян край Елхово, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният глава настоя да се изяснят аргументите за нещастието, да е явен виновникът и да се вземат незабавните ограничения. Настоявам от дълго време да се одобри България в шенгенското пространство, напомни Радев. Ние сега сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен напън и би трябвало да усетим взаимност с нашите европейски сътрудници, добави Румен Радев. Ние натоварваме нашия бюджет и нашите чиновник, извънредно време е да усетим тази така наречен „ европейска взаимност “ и да я забележим на нашата граница, счита президентът.

Президентът съобщи също, че още на следващия ден ще предложения политическа партия „ Възраждане “ на съвещания преди връчването на мандат за сформиране на държавно управление. Изпълнявам конституционните си отговорности. Надявам се, че партиите правят оценка това обещано им в допълнение време да договарят между тях, сподели още Радев. Той обаче подсети, че не той договаря с политическите сили, а те договарят една с друга. Надявам се да се възвърне разговорът и да имаме конструктивност в диалозите и договарянията сред партиите. Аз не вземам участие в обединения, партиите би трябвало да образуват коалиция, повтори президентът. По думите му, в случай че въпреки всичко не се стигне до сформиране на държавно управление, партиите би трябвало да са наясно, че периодите по Конституция дефинират датата за бъдещите избори, която би трябвало да е през януари или февруари. " Ако вървим по процедура, без забавяния и времеви бонуси и в случай че се случи да не могат да излъчат държавно управление, по Конституция, изборите ще бъдат януари или февруари. Нека партиите се уточнят между тях какво желаят и по кое време желаят, в случай че се стигне до такава степен ", прикани президентът.

Не мога да разясня решенията на прокуратурата, уповавам се в своите решения прокуратурата да прави оценка, че военната авиация е високо рискова и дейностите в нея са извънредно комплицирани. Така Радев отговори на въпрос по повод повдигнатото от Военна прокуратура обвиняване за гибелта на водач на изтребител МиГ-29, умрял при военно обучение край Шабла предишното лято. По думите му построяването на модерна авиация е съпроводено от риск, изисква модерна подготовка и модерни механически уреди. Дано след този случай управлението на авиацията ни да не опростява подготовката, с цел да сведе риска до нула, добави Радев. Президентът акцентира, че отбранителните качества на една войска зависят най-много от подготовката на персоналния състав. Според него точно върху това не са дебатирали народните представители при разискването на покупката на нови бойни самолети. Подготовката на летците на F16 е доста скъпа, би трябвало да имаме ежедневна подготовка, в случай че в този момент прекъснем изтребителната си авиация, ще я компрометираме за доста дълго време, сподели още президентът.

Румен Радев е в Египет, дружно с ръководена от него делегация, за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата. Повече от 100 водачи от целия свят ще се включат в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх. Президентът заяви, че още през днешния ден ще показа кандидатурата на България като хазаин на климатичната среща през 2024 година. Можем в нашия район да произвеждаме сила на бъдещето. Очаквам най-накрая да имаме дълго чаканата енергийна тактика. Трябва да използваме в оптималната степен естествените запаси, с които разполага България, счита президентът.

" Крайно време е страната ни да се нарежда още по-активно като разпоредителност, като интензивност и принос към устойчивото развиване да покажем, че в действителност имаме съществени упоритости в тази област и съществени благоприятни условия ", допълни Радев. По думите му България може да е образец за кръгова стопанска система и за зелен метод.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР